Zálohovanie VMWARE ESXI

VMWARE ESXi free je fajn, na také to domace žuvanie, ak netreba HA a iné vychytávky. Rozbehnúť virtuálky je easy. Ak to človek myslí trochu vážne, pozrie sa po nejakom zálohovaní.

Kde vziať a nekradnúť ? 🙂

1. Úplne na drzáka možete kopírovať celé .vmdk cez Vsphere klienta alebo ak zapnete SSH tak WinSCP. Nutnosťou je mať samozrejme virtuálku zhodenú. Tiež riešenie, ale hovoríme tu v zásade len o plnej zálohe, kde sme nútený to robiť mimo silnej prevádzky a – a ak si to môžeme dovoliť.

2. Do verzie 6.1.005 bol celkom použiteľný Trilead VM Explorer, ktorý neskôr kúpil HP. Tvárilo sa to trochu ako Total Commander, vedelo to urobiť snapshot, kopírovať na stanicu aj zo servera na server, malo to scheduler. Free verzia bola omedzená na 2 zadefinované servere, ale nič Vám nebránilo si ho kedykoľvek prepísať na iný, len už to bude otravné.

vmexplorer 1

3. Thinware vBackup. Nemám odskúšané, ale vyzerá to napriek obmedzeniam vo free verzií celkom dobre. Tiež celkom zaujímava cena.

4. XSI BACKUP – možnosť používať ako free aj platenú verziu,  porovnanie. Smiešne peniaze aj pre malú firmu.

5. VeeamBackup&Replication – klasika. Robí čo má, je to viac menej štandard po firmách. Vyžaduje minimálne Windows 7 SP1 a patričné frameworky. Vo free verzií su tu nejaké obmedzenia, asi hlavné je nemožnosť naplánovať úlohu. Ďalej chýba obnova len konkrétneho súboru, atď. Podstatnou vecou je nutnosť mať od VMWARU licenciu na podporu VADP (vSphere APIs for Data Protection), a už to začína byť trochu menej zaujímavé, takže sa tomu nejdem ďalej venovať.

6. Quantum vmPRO Standard Edition – zaujímavá to vec. Má to v sebe integrované rozhranie, takže to rozchodíte ako virtuálku (linux vm appliance). Hlavný limit je 1 TB storage capacity. Čo ale nemusí byť zase málo.

QuantumWebGUI

Leave a Reply