Draytek Vigor 2700 HAG – s normálnym firmwarom

Draytek Vigor

Draytek VigorPotreboval som poriešiť net, DSLko bolo dostupné, tak sa sa upísal providerovi na 2 roky. V ponuke len nejake shitné TP-Linky, tak som za rozhodol poriešiť router vo vlastnej réžií. Voľba z toho čo je na trhu odskúšané bola jasná – Vigor. Časom som potreboval spraviť port-forward, a začali problémy.

 

 

Ešte krátko odbočím, lebo tiež som v tom mal hokej.

Ak niekto nazve tento router HAG (Home Access Gateway), jedná sa stále o router, ktorý je však nakonfigurovaný z Tcomu na podporu Magia, tzn. sú k dispozícií 2 Ethernet porty zo 4, a časť menežovacieho rozhrania je neprístupná. V každom prípade sa však jedná o obyčajný DSL router, len s modifikovaným firmwarom.

 

No a späťk veci.

 

To by bolo, aby nebolo, router som si sfunkčnil do admin rozhrania, napr. podľa Cypriánovej stránky.

 

OK. Po nejakých 2 mesiacoch došlo k nutnosti spraviť port-forward (PF).

Tak som spravil, aaa. A nič. Čo je ? Som debil a neviem spraviť PF ? Veď tam nie je čo pos.rať. No ale … normálne to nefunguje.

Žeby za to mohol hack ? OK, tam tam s malou dušičkou prásknem normálny firmware.

 

Preštudoval som pár diskusných fór, stiahol čo treba, a hurá flashovať.

 

V skratke:

1. stiahnete si Flash utilitku + aktuálny flash. Napr. z Tcomu. (určite neflashujte pomocou Web rozhrania).

2. nastavíte si na pc statickú IPčku

3. vykonáte samotný flash pomocou Router Tools.

Zip s flashom obsahuje 2 varianty. Reset nastavenia a zachovanie nastavenia. Ja som zvolil reset.

 

Router po reštarte konečne komunikuje na všetkých 4 portoch, a rozhranie je plnohodne sprístupnené.

 

No a naspäť k port-forwardu. Ani s novým firmwarom nešlo. Ani nemohlo, Potreboval som sprístupniť 2 porty (lokálne ich nazvime 80 a 81), a zvonku analogicky povedzme 8080, 8081. Vtip je vtom, že na prvom porte sa ozve web server, ktorý postrčí konfiguračný súbor pre aplikáciu na strane klienta a tá sa odvoláva na druhý port. No, a keď som v zhone z aplikácie odvolával priamo na port 8081, tak to logicky ísť nemohlo, nemal som konfigurák. Nuž, rýchla práca sa neopláca, najlepšie je, že mi to vôbec nedocvaklo. :-((

 

Ale  aspoň som flashol router a vznikol tento čĺánok :-).

Draytek Vigor 2700

 

Ešte podotknem.

 

1. Ak ste klientom Magia, určite neflashujte ak nevie čo robíte, Magio Vám prestane chodiť, a máte platený výjazd technika Tcomu.

2. Návod je určený majiteľom Vigorov, ktorým buď skončila viazanosť na Magio, a už ho aj prestali používať, resp. si zadovážili tento router čisto na datové služby (môj prípad) a súčastne ho chcú mať v 100% odblokovanom stave. Keďže je router ofiko v ponuke Tcomu, je schválený pre používanie na DSL, môžete ho bez obáv používať aj pri DSL ponuke v sieti iných operátorov, bez toho, aby Vás technická podpora pri riešení problému odpálkovala, že máte nejaký lacný neschválený kšunt.

Leave a Reply